Recept na jaro

narcisBěhem své „cvičící“ praxe jsem zaznamenala, že kalendářní rok má tři začátky. Tři začátky, kdy lidé přicházejí s předsevzetím začít cvičit. Poprvé je to v lednu, kdy se po vánočních svátcích necítíme ve své kůži, podruhé v září, když se po prázdninách vracíme do zajetých kolejí a třetí začátek přichází právě teď se začátkem jara.

K jaru patří úklid po zimě, ale nebojte se i já mám pocit, že jsem právě dokončila úklid vánoční, takže mytím oken a smejčením ve skříních se zabývat nebudu. Mám na mysli spíš naše tělo. Nikomu nedoporučuji drastickou dietu, ta ještě nikomu neprospěla. Ale vyzkoušejte svůj jarní detox. Říkám svůj, protože každému vyhovuje něco jiného. Možná vám bude stačit, když na pár dní vynecháte maso nebo pečivo a vyměníte je za zeleninový salát a šťávu z čerstvého ovoce. Nebo si kupte čistící čaj. Čaj z mladých kopřiv je ideální, ale pozor neměl by se pít déle než 14 dní. Mezi známé „čističe“ jater patří i ostropestřec, který seženete buď jako součást bylinkové směsi nebo jako semínka, která můžete přidávat do müsli i salátů. A pro koho je to málo naordinuje si půst. Ale, správný půst má svá pravidla, a ne každý to zvládne. Úplně nejhorší je začít se ráno postit, večer nevydržet a vyjíst ledničku.

Jsou před námi velikonoce a vy jistě chystáte nějaké dobroty na sváteční stůl a já vám tady píšu o detoxikaci… mám tedy pro vás nápad na nějakou zdravější pochoutku – muffiny, které peče moje kamarádka a jsou opravdu moc a moc dobré…

Mrkvovo-jablečné celozrnné muffiny

150 g jablka a mrkve (přibližně 1 jablko a mrkev)

200 g hrozinek či sušených brusinek

2 vejce

150 g olivového oleje

80 g agáve nektaru (nebo med)

2 lžíce chia semínek

100 g ovesných vloček

100 g celozrnné pšeničné či špaldové mouky

špetka soli

1/2 lžičky sody na pečení

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička mleté skořice

1 lžička mletého nového koření

(směs ořechů a sušeného ovoce na posypání, bude stačit hrst)

Troubu předehřejte na 180 °C. Vymažte nebo vyložte papírovými košíčky formu na 12 muffinů. Polovinu hrozinek či brusinek namočte do horké vody, aby se nasákly. Smíchejte mouku, sodu, prášek do pečiva a prosejte. Zbylé ingredience rozmixujte na jemný krém a smíchejte vše dohromady. Naplňte košíčky a na závěr posypejte nasekanou směsí ořechů a sušeného ovoce. Pečte 20 minut do zlata.

Pokud máte také nějaký svůj osvědčený zdravý recept, pošlete mi ho a podělíme se o něj s ostatními.