Dýchejte

Správné dýchání – tedy splynutí pohybů těla s rytmem vašeho dechu, patří během cvičení power yogy mezi to nejdůležitější. Měli bychom se plně koncentrovat na dýchání a udržovat nad jednotlivými nádechy a výdechy kontrolu. Tomu se říká Pranayama – kontrola dechu. Jednoduchá definice, ale v praxi? Pokud již máte s power yogou nějakou zkušenost, tak víte, že je to „běh na dlouhou trať“.

Snažte se tedy dýchat volně, nezadržovat dech a postupně prodýchávat plným hlubokým dechem. Nespěchejte, pokud máte pocit, že nestíháte, zpomalte, prodýchejte si a s pohybem počkejte na další nádech nebo výdech, podle pokynů lektora.

Rozlišujeme 3 základní dechy :
· Břišní (hluboký)
· Hrudní (mezižeberní – střední)
· Podklíčkový (mělký)

Plný jógový dech kombinuje všechny 3 části dechu. Začíná hluboký a pokračuje nádechem do mezižeberní a podklíčkové oblasti. Jestli dýcháte správně si můžete zkontrolovat přiložením jedné dlaně ze strany na žebra a druhé na břicho – ucítíte, jak se žebra rozšiřují a stahují, jak se břicho zvedá a klesá.

Přísun dostatečného množství kyslíku do svalů, tkání i orgánů zabezpečuje jejich prokrvení a udržuje dokonce i kosti, zuby a vlasy v dobrém stavu. V neposlední řadě uklidňuje nervy, obnovuje životní energii, upravuje chuť k jídlu.

Co se stane s dechem, když se rozčílíme nebo máme z něčeho strach?  Co cítíte? Naše dýchání se zrychluje, dech se stává povrchní, případně ještě stáhneme ramena a zvedneme je k uším. Všechny stresové  situace, se kterými běžně  v   životě potkáváte, pomůže zklidnit hluboký nádech a výdech. Jestliže se cítíte nejistí a přicházíte do nového prostředí ve stresu se staženými rameny, každý to hned pozná. Ale stačí se zhluboka nadechnout, otevřít hrudník a  vchází úplně jiný člověk – člověk, který na své okolí zapůsobí svým jistým vzhledem a sebevědomím. Proto pracujte se svým dechem  a uvidíte, že vám to pomůže nejen v hodinách power yogy, ale i v životě.

Tip: Naučte se prohloubit a zklidnit dech pomocí svíčky. Rozsvícenou svíčku položte na dlaň asi 20 centimetrů od obličeje, zhluboka se nadechněte a pomaloučku vzduch vyfukujte. Plamínek nesmíte zfouknout, ale jen opatrně rozkmitat svým dechem. Čím déle to vydržíte, tím lépe.